Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2014
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact ItaliŽ - van Bari door ItaliŽ (vervolg)
Camp on Tour
volgende vorige
Umbrië is een oase van rust tussen de grote steden Rome en Florence. De streek barst van het natuurschoon en is een paradijs voor rustzoekers en wandelaars. Een groot deel van de streek wordt gedomineerd door de Apennijnen. Dit gebergte laat zich in het oosten van een heel ruige kant zien in de Monti Sibillini. Niet zo ver hier vandaan ligt de grootste waterval van Italië met een verval van ruim 160 meter. Overal glooit en daalt het landschap in ontelbare tinten groen. Waar het vlak is, ademt de streek een mediterrane sfeer met olijf- en citrusboomgaarden en velden vol zonnebloemen. De ommuurde middeleeuwse dorpjes zijn knus, de steden prachtig.
Norcia staat bekend als de plaats waar San Benedetto is geboren en trekt jaarlijks veel bedevaartgangers. In de loggia staan de maten, die vroeger werden gebruikt.
Norcia heeft ook veel bekendheid gekregen vanwege het feit dat het het 'ouderlijk huis' is van de norcino oftewel de varkensslagers (zie foto rechtsboven).
Ook in Italië heb je fietsen voor doven en slechthorenden; waarom ook niet?
We werden aangenaam verrast door het natuurschoon van de hoogvlakten van de Piano Grande, omarmd door de toppen van de Monti Siblini. Castelluccio is per fiets te bereiken maar alleen als je heel veel versnellingen hebt. 
De Piano Grande is op bepaalde tijden een grote bloemenzee van veldbloemen. De paarden en schapen lopen er los, funghizoekers verzamelen paddenstoelen, deltavliegers springen van de berg en er wordt volop gewandeld en gefietst in een zuivere lucht.
Ooit een waterval gezien die "aan en uit' gezet kan worden? Hij is te vinden in de buurt van Terni in het plaatsje Marmore. Zeer de moeite waard om te gaan bekijken vanwege de vele panoramische uitzichtpunten en bijzonder fraaie wandelmogelijkheden.
Gubbio is een Middeleeuws stadje dat is gebouwd op drie verschillende levels.
Gubbio, waar je in de Via del Consoli "dichtgemetselde doodsdeuren" (porta del morte) vindt.
Hier zijn we in Piticchio, dat bekend is geworden door het tv programma "de Italiaanse droom".  Rechts het pand waar het allemaal om ging. Jammer dat de winnaars (Thomas en Sandy) er inmiddels noodge- dwongen mee zijn gestopt. Piticchio is een mooi gerestaureerd dorp, waar (te) weinig te beleven is.
Vlakbij Piticchio ligt deze splinternieuwe overnachtingsplaats in het Middeleeuwse stadje Arcevia. Het uitzicht is er wederom fascinerend.
Vanuit Clés met een prachtige boogbrug fietsen we route 4, die begint bij de Ponte di Mostizzolo en helemaal langs de rivier de Noce loopt.
Hoe noordelijker we komen hoe slechter het weer wordt. Het is echt een ramp om met dit weer over de Passo Tonale te rijden met fikse regen- en onweersbuien, veel motorrijders, overhangende rotsen en een heel slecht zicht.
Ook bij het Comomeer, waar we er toch in slaagden een legale overnachtingsplaats aan het meer te vinden, gaat het eventjes flink te keer.
Homepage ItaliŽ