Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2019
Camp on Tour
Slovenië / Vipava-vallei - de kust vorige vorige volgende volgende
In Nova Gorica is achter het station een weg met een groen hekje, dat de grens vormt tussen Slovenië en Italië met aan beide zijden een grenspost.
Homepage Slovenië Homepage Slovenië
We brengen een bezoekje aan het middeleeuwse plaatsje Štanjel dat terrasvormig tegen een heuveltop ligt. Er woont nog maar een honderdtal inwoners. Het plaatsje heeft heuse stadswallen, een kasteel waar kunstschilders aan het werk zijn en een Ferrari-tuin. In deze tuin ligt onder meer dit Venetiaans bruggetje.
In Lipica of Lipizza is de befaamde stoeterij van de beroemde Lipizzaner paarden.
De brede Vipava vallei is een vermaard wijngebied. Verder staat de vallei bekend om haar kersen, perzikken, abrikozen en looiersbomen.
Veruit de meest imposante grot in het Karstgebied in heel Slovenië en waarschijnlijk ook in heel Europa is de grote grot van Škocjan.
De Sloveense kustlijn met Koper, Izola en Piran is nog geen 50 km lang maar kent wel een uitgesproken mediterraan klimaat. In de vegetatie vallen de cipressen op en in de bouwstijl de Italiaans/Venetiaanse kerktorens. Koper is heden ten dage dé grote havenstad van Slovenië. De oude stad Koper lag tot de 19de eeuw op een eiland, maar tegenwoordig op een schiereiland.
Op Carpacciov staat nog een 15de eeuws zoutpakhuis met ervoor de Justinus-kolom ter herinnering aan de slag bij Lepanto in 1571. (rechtsboven op de foto) Titov trg is het stadshart met de Venetiaans-gotische en Renaissance gebouwen. Het Praetoren-paleis uit de 15de eeuw is een van de markantste gebouwen van Koper. (Links op de foto) Aan de kust zijn campings; we gaan naar Hotel/Camping Belvedère om te overnachten. Vanaf de camping zien we Izola diep beneden ons liggen.
Tussen Izola en Koper kun je prima fietsen. Alleen het klimmetje terug naar de camping is een klus. Tussen Izola en Piran ligt ook een heuvelrug en daarom kiezen wij ervoor om te verkassen naar een camping in Portorose om van daaruit per fiets naar Piran te gaan.
Vanaf het havenhoofd van Piran zie je het stadje rond het kleine haventje liggen met de St. Joriskerk op de achtergrond. Wanneer je naar boven fietst of via de trappen gaat heb je een schitterend uitzicht over het stadje en de haven. Daar tussenin ligt het Tartinjev trg met o.a. het mooiste pand, het donderrood gepleisterde Benecanka. Het plein is vernoemd naar Giuseppe Tartini, een bekende componist, violist, muziekleraar en mathematicus. Op het plein staat zijn standbeeld.