Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2017
Blog 
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
Noorwegen - Lofoten
Lofoten is een eilandengroep voor de kust van Noorwegen in de provincie Nordland. Ze staat bekend om haar schitterende natuur met de bergketens en de karakteristiek gelegen vissersdorpjes. Bij elke bocht verandert het landschap.
Homepage Noorwegen Noorwegen - noord Terug
Lofoten
De Trollfjord is een twee kilometer lang en slechts 100 meter breed fjord bij de monding in de Raftsund, de 20 kilometer lange zee-engte tussen de eilanden Hinnøya en Austvågøy.
Door het Trollfjord passeren ook de boten van de Hurtigruten, de naam van een meer dan honderd jaar oude Noorse veer- en transportdienst.
Het stadje Svolvaer wordt beschouwd als de hoofdplaats van de Lofoten. Op de foto Svolvaer gezien vanaf de Tjellberg. De wandeling naar de top is best wel pittig maar levert een prachtig uitzicht op.
De Vågan kirke, is de houten ‘kathedraal’ uit 1898 en staat in Kabelvåg. Het interieur is nog altijd uit 1905, Er staat een oud en nieuw doopvont.
De eilanden van de Lofoten staan door bruggen en tunnels met elkaar in verbinding.
In Eggum aan de noordkust is nog een vestingwerk uit WOII. Hier is tevens één van de 33 landsculpturen kunstenaars n.l. “the Head” een beeld van Markus Raetz uit Zwitserland (1992).
De Buksnes kirke in Gravdal uitgevoerd in draakstijl uit 1905, het jaar dat de unie tussen Noorwegen en Zweden ontbonden werd. Deze kerk wijst op de typisch Noorse vorm van een ontwerp dat lijkt op de oude stavkirken.
Op de weg naar Nusfjord ligt deze kolossale bergketen met steile wanden. Nusfjord is één van de oudste en best bewaarde vissersdorpen in Noorwegen. Eigenlijk is het een museumdorp. Meer foto’s klik hier
Å i Lofoten (officieel) is de laatste over de weg bereikbare plaats op de Lofoten. In het dorp staat nog een aantal historische gebouwen en er zijn twee musea, het Stokvismuseum van Lofoten en het Noors Vissersdorpmuseum.
Vanaf het plaatsje Tind heb je een fotomoment op Ǻ.
Regelmatig zie je de rekken waar de kabeljauw te drogen hangt. Zo krijg je stokvis. Ook de kabeljauw koppen worden te drogen gehangen en volgens het bordje gaan die naar Nigeria.
Er zijn veel demonstraties van hoe de Vikingen hier ooit leefden. Iets verder ligt een heus Vikingschip, dat af en toe uitvaart met toeristen.
Op de Lofoten is het grootste huis van de Vikingen gevonden, dat op de originele plaats is herbouwd. Bovenop een heuvel en vlakbij een haven. Het is tegenwoordig onderdeel van het Lofotr Vikingmuseum in Bøstad, waar je door het immense huis kunt lopen.
In Flakstad staat de uit drijfhout opgetrokken kirke uit 1783.
De Lofoten zijn prachtig
De brug die de Lofoten met Narvik verbindt.