Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2014
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact ItaliŽ - van Rome tot de Gross Clockner
Camp on Tour
vorige
1997
Heel lang geleden was het het eerste stadje op het Apennijns schiereiland. We hebben het over Saturnia, tegenwoordig beroemd om haar warmwaterbronnen. In het stadje zelf bevindt zich de Terme di Saturnia, maar een eindje verderop vinden we de waterval, waar we gratis een bad in het warme zwavelhoudende bronwater kunnen nemen.
Bij deze waterpartij bestaat de mogelijkheid te overnachten op een speciaal terrein. In 97 was het gratis. ( campercontact, sitecode 4200 en 22601) Het behoeft geen toelichting, dat het azuur blauwe warme water sterk naar zwavel ruikt (of zoals u wilt: naar rotte eieren stinkt).
Porto Ercole Sinds mensenheugenis hadden ze hier de idylle voor zichzelf. De 'rich and famous' dobberden met hun jachten op de blauwe zee en verpoosden op hun eigen strand ongestoord in de mediterrane zon. Onder hen: onze voormalige koningspaar, dat er jarenlang de zomervakanties doorbracht in hun villa "De Gelukkige Olifant". De laatste jaren hebben ook gewone toeristen toegang tot de stranden van Porto Ercole, portret van een nieuwe Italiaanse bestemming.  
Assisi, bekend van de Basilica di S.Francesco, staat ook op ons programma. De eenbeukige kerk is vooral beroemd om de achtentwintig wandfresco's voorstellende het leven van Franciscus. Zoals u zult weten is enkele jaren geleden een groot gedeelte van de fresco's verloren gegaan ten gevolge van een hevige aardbeving. De sterfdag van Franciscus is 4 oktober 1226. Deze datum is uitgeroepen tot Werelddierendag door de internationale dierenbescherming. Dat is niet toevallig: Franciscus koesterde een grote liefde voor dieren, die in zijn visie in hun onschuld dicht bij God stonden en volgens een legende predikte hij voor de vogels. 't Is maar dat u het weet.
Dat prediken vond plaats in het nabij gelegen plaatsje Bevagna. Het is een puur Middeleeuws plaatsje met o.a. deze nog in gebruik zijnde wasplaats.
Toscane en Umbrië zijn werkelijk prachtige provincies van Italië. De kleuren, de sfeer, de cipressen, het landschap, de rust. Maar Italië is ook het hectische Rome met haar overvloed aan mooie gebouwen, standbeelden en fonteinen.
Ook op de terugreis hebben we weer genoeg afwisselends gezien en gedaan. Langs de kust van de Adriatische zee zijn we terug gereden via Rimini. Het ontbrak ons aan de tijd om een bezoek te brengen aan Venetië omdat we eigenlijk over de Gross Clockner  wilden rijden. Dat hebben we dan ook gedaan. Een hele fraaie pas om te rijden met meters hoge sneeuwwanden aan weerszijden van de weg en grote ijs- en sneeuwplateau's. Tijdens de zomermaanden is het risico op besneeuwde wegen uiterst klein en dus loop je weinig risico om 'bovenlangs' te rijden. 
volgende
De Cascate del Gorello,
Homepage ItaliŽ