Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2014
Italië - Via Florence naar Rome
Camp on Tour
Rome Rome vorige vorige
Er zijn mensen, die er trots op zijn, dat ze binnen twee dagen naar Rome (1600 km) kunnen rijden. Als wij dat doen staat er bij aankomst 2700 km op de teller en zijn we bijna twee weken verder. Dat komt omdat wij onderweg o.a. hebben genoten van de schitterende natuur bij het Lago di Tovel. Het meer bevindt zich in het Parco Naturale bij de Gruppo di Brenta in Trentino en je loopt er in een kleine twee uur omheen. De tip, die wij kregen om dit meer te bezoeken geven we bij deze graag door. Het is er prachtig! We hebben op de nabij gelegen parkeerplaats overnacht.
1997
We brengen hierna een bezoek aan de Ferrari-fabriek in Maranello. Niet dat je naar binnen mag, maar omdat in 1997 Ferrari 75 jaar bestond waren er tal van activiteiten. Alle Ferrari-bezitters in Europa zijn uitgenodigd met hun bolides te komen en het lijkt alsof ze er ook allemaal zijn. Er is een permanente tentoonstelling en een testcircuit.
Gooit U 'm maar vol a.u.b
Als we weer een eindje verder rijden komen we bij de marmerafgravingen in Carrara. Hier wordt uit de bergen het witte marmer gedolven. We besteden er een volle dag aan om te kijken hoe men met de blokjes marmer van 30 ton omgaat alsof ze hier nog nooit van de zwaartekracht hebben gehoord.
Vrachtwagens rijden af en aan om het marmer af te voeren; soms in grote blokken, soms in reeds gezaagde plakken. Laat je niet afschrikken door de smalle bergwegen. De wegen hebben er allemaal éénrichtingsverkeer. Zeer de moeite waard om er eens te gaan kijken.
Pisa - Lucca - Florence - Siena Vier namen van steden waar je boeken over kunt schrijven. Tot het Campo dei Miracoli behoort de scheve 'campanile'. Deze beroemdste toren ter wereld zorgt voor een aangename schok van herkenning en overtreft de verwachting ten aanzien van het scheef staan. In 1173 begon men enthousiast aan de bouw van deze toren. Echter, de drassige bodem van deze lagunastad vormde een onvoldoende stevig fundament en men moest stoppen met de bouw. In 1275, dus een eeuw later bouwde men verder en trachtte men met de vierde verdieping de zaak enigszins te corrigeren. Tevergeefs, de toren zakte steeds schever. Het hoogteverschil van de ene met de andere kant bedraagt 70 cm. Sinds enige maanden is de toren weer voor publiek toegankelijk en wordt hij met de nodige staalkabels overeind gehouden. Lucca wordt aangeprezen als een interessant oud stadje met een vestingmuur er omheen. De lengte van deze muur is 4 km, de hoogte is 12 m en de dikte bedraagt maar liefst 30 m. Toch viel Lucca ons een beetje tegen. Na een korte wandeling houden we het stadje al redelijk snel voor gezien. Daarom vermelden we graag de iets verderop gelegen zeer oude 'duivelsbrug', bij Borga a Mozzano, genaamd Ponte Maddalena detto Ponte del Diavolo. Mocht Lucca iets tegen zijn gevallen; Florence zou dit in de komende dagen ruimschoots goed maken. Florence, de stad van Michelangelo, moet je gezien hebben, al is het maar eens in je leven. De stad past perfect in het Toscaanse landschap en vooral de pastelachtige kleuren van de Ponte Vecchio over de Arno, die afsteken tegen het rode pannendak van de Corridoio Vasariano zorgen voor een bijzondere sfeer. De hele dag hebben we nodig gehad om het oude centrum te verkennen. Via de onafzienbare wijngaarden waar de bekende Chianti Classico vandaan komt komen we in Siena terecht
Twee maal per jaar (2 juli en 16 augustus) is de Piazza del Campo het strijdtoneel voor de Palio, de spectaculaire paardenrace tussen de verschillende stadswijken van Siena. De 'Senesi' houden hun traditie graag in ere. Zowel de indeling van de stad in 'contrada' (17 stuks) als de Palio zelf gaan in de tijd terug naar de Middeleeuwen.
Homepage Italië Homepage Italië