Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2014
Camp on Tour
Het oude oriëntaalse Mostar is vooral geconcentreerd op de linker oever van de Most Stari over de rivier de Neretva. Aan het einde van de bazaarstraat staat de kruittoren. Op de rechtse foto staat de kleine of 'proefbrug' over het zijriviertje de Radobolje.
De Koski Mehmed-Pasina Dzamija werd gebouwd in 1866. Het interieur ziet er prachtig uit en vanaf de minaret heb je een schitterend uitzicht over Mostar.
In Blagaj staat dit Ottomaanse Turkse gebedshuis nabij de bron, waar in een grot de rivier de Buna ontspringt.Dagelijks wordt hier veel gebeden
Aan de trieste gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog herinnert het museum, gelegen bij de plek, waar de Partizanen een spoorbrug over de Neretva opbliezen. Dit tafereel is onaangetast gebleven.
Ook in Bosnië Hercegovina is er na 17 jaar nog genoeg te herstellen of te herbouwen
.
Aan de rivier de Pliva ligt in het Bosnische ertsgebergte het schilderachtige Jajce, waar de Pliva 30 meter lager in de Vrbas stort. In de bovenstad staat de oudste (houten) minaret van Bosnië. Op 29/30 november 1943 werden in het afgebeelde gebouw door de Anti Fascistische Raad de grondslagen gelegd voor het naoorlogse (WOII) staatsbestel. Zeven kilometer buiten Jacje bij Jezero bevindt zich een complex van oude watermolentjes.
Bosnië - Hercegovina Homepage Bosnië Homepage Bosnië