Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2020
Camp on Tour
Duitsland - Beieren 2019 Homepage Duitsland Homepage Duitsland
Dit jaar gaan we een rondreis maken in Turkije. Omdat de route naar de Turkse grens maar liefst 2500 km. lang is maken we af en toe een stop.
Deze stops worden de steden Würzburg en Passau in de deelstaat Beieren.
Würzburg, gezien vanaf de Kasteelvesting Marienberg. Het zicht op de stad is hiervandaan onvoorstelbaar mooi.
Een historisch kunstwerk is de Alte Mainbrücke met aan beide kanten twaalf levensgrote beelden van vorsten en bisschoppen, die een belangrijke rol in de geschiedenis van Würzburg hebben gespeeld.
Het is een gezellige stad met een charmante sfeer.
Op de plaats van de huidige Neumünster Kirche richtte waarschijnlijk bisschop Megingaud nog een kerkgebouw op, dat de herinnering aan de martelaren Killianus, Colonanus en Totnanus levend moest houden. In deze kerk werd eerst bisschop Burchard door Megingaud bijgezet en later werd ook Megingaud zelf bijgezet.
Eén van de imposante bezienswaardigheden in het centrum is het Residenzpalast. Het paleis is tussen 1719 en 1744 gebouwd onder leiding van bouwmeester Neumann. Eén van de opvallende details is het statige marmeren trappenhuis met een rijk beschilderd plafond van de schilder Tiepolo. De grote hoftuin staat vol beeldhouwwerken en plastieken.
Passau; de ’Drierivierenstad’
Je hoeft nooit lang naar een oeverpromenade te zoeken omdat er immers drie zijn. Overigens is de Inn groen en de Ilz bruin, zodat er niet echt een ‘blauwe’ Donau ontstaat. Het barokke stadsbeeld met zijn mooie torens, pleinen, bruggen en straatjes is het werk van de Italiaanse barokmeesters uit de 17e eeuw, die ook in Bohemen actief waren. Middenin het oude centrum staat de Italiaans-barokke dom St. Stephan, waar het grootste kerkorgel ter wereld met 18.000 pijpen is.
Met zijn charme en uitstraling is Passau waar de Donau, Inn en Ilz samen komen, één van de indrukwekkendste steden aan de Donau.
Hoog boven de rivieren torent het imposante burchtcomplex Veste Oberhaus uit, dat door een middeleeuwse muur met wachttorens is verbonden met de vesting Niederhaus en de bedevaartskerk Maria Hilf.