Teksten en fotografie Rob Klute © Elze Klute 2001-2014
Home Over ons Overzicht landen Weblinks Gastenboek Contact
Camp on Tour
We volgen de westelijke kustlijn. De eerste de beste plaats waar we komen is Tønder. Dit is een gezellig klein plaatsje met en heel aparte sfeer. Het doet een beetje Engels aan doordat de meeste kleine lage huisjes erkers hebben. Iets verderop ligt Møgeltønder. Hier zijn het vooral de oude karakteristieke huizen aan de met ‘kinderkoppies’ belegde straat die het dorp zo bijzonder maken. Als we er zijn hangen de vlaggen in het gehele dorp halfstok ten teken van medeleven vanwege het feit dat één van de inwoners die dag wordt begraven. Op het landhuis Schackenborg in Møgeltønder wonen prins Joachim en prinses Alexandra van Denemarken. We komen helaas niet verder dan het hek. In Ribe, met haar 1300 jarig bestaan het oudste stadje van het land, staat alles en iedereen in het teken van vervlogen tijden. Leuke winkeltjes, sfeervolle restaurantjes, oude kerkjes en allerlei musea gooien je een flink stuk terug in de tijd. Gedurende het gehele jaar zijn er rondleidingen door het dorp en organiseert men allerlei festiviteiten zoals ‘People of the Middle Ages, de Viking Market, Horse and Carriage Rides enz enz.  
.
Denemarken - Jutland vorige
2000
In het plaatsje Slettenstrand konden we het niet laten om even op het strand te gaan kijken of er toevallig ook sletten te zien waren. Nee dus; wel een sculptuur voorstellende een enorme krab. In de omgeving hebben zich talloze kunstenaars gevestigd, waaronder een flink aantal keramisten. Aangezien we zelf ook aan o.a. Raku-stoken doen (een Chinese vorm van stoken) bezoeken we o.a. een galerie in Brovst en in Svenstrup. We genieten van de diverse stijlen en vormen van de keramiek en doen gelijkertijd wat inspiratie op.
Visserij en de stranden Denemarken staat natuurlijk in het teken van de visserij. Langs de kust vind je                                                          tal van vissersplaatsjes in allerlei soorten en maten zoals Esbjerg met de               beeldengroep ‘De mens aan de zee’. De beelden fungeren als baken voor de scheepvaart bij helder weer. Een bezoekje aan Løkken is een aanrader. Bij gebrek aan een haven worden de vissersbootjes er door middel van een lier op het strand getrokken. Extra zijkieuwen zorgen er voor, dat de scheepjes niet omtuimelen; de visafslag bevindt zich op het strand. In het plaatsje zelf vallen direct de gekleurde huisjes en visrestaurants op.
In Blabjerg zoeken we de Klitplantage Nymindegab op en maken er een wandeling van een paar uur. Het is er prachtig doordat de heide volop bloeit. We zijn er alleen op de wereld.
Het Deense strand is ook nog in een ander opzicht bijzonder. Zo kun je bijvoorbeeld van Rødhus naar Bløkhus rijden over het keiharde zandstrand. Zelfs met onze camper zakken we niet weg in het zand. Op deze manier is het mogelijk om tot aan de vloedlijn te rijden.
Daar waar de zee is, is er ook een zonsondergang. Als je de mazzel hebt dat het helder is, dan is en blijft en het altijd een fascinerend gezicht om ‘de zon in de zee te zien zakken’ zoals hier in Bovbjerg.
Het is goed te zien hoe de duinen aan het wandelen zijn onder invloed van de wind zoals b.v. bij de vuurtoren van Rubjerg Knude, die in de loop der jaren geheel dreigt te verdwijnen onder het oprukkende duinzand. We kunnen ons voorstellen dat over enkele tientallen jaren alle bijgebouwen zijn verdwenen en dat alleen een gedeelte van de vuurtoren nog boven het duin uit zal steken.
De situatie in 2008. Hieruit blijkt dat de duinen inderdaad zijn opgerukt. De rechter foto werd ons toegezonden door Ronald van Hees.
Wat noordelijker ligt Hirthals. Wie Hirthals zegt, zegt Color Line waarmee je o.a. de oversteek naar Noorwegen kunt maken. We parkeren onze camper ergens in de haven en observeren de binnenkomende en vertrekkende ferry’s. Wat een fascinerend gezicht om de schepen zo hoog als een flatgebouw voorbij te zien komen. Op zo’n moment voel je je klein en nederig.
Het is ook zeer de moeite waard om naar het uiterst noordelijke puntje van Denemarken te gaan. Boven Skagen ligt Grenen, waar de golven van het Skagerrak en het Kattegat tegen elkaar opbotsen. Je kunt je er met een soort huifkar, die getrokken wordt door een landbouwtrekker naar toe laten rijden. Wij kiezen er voor om, ondanks de regen, stijf tegen de wind in naar toe te lopen. Onze inzet wordt beloond als we oog in oog komen te staan met een zeehond, die even daarna weer in het ijskoude zeewater verdwijnt. Gelukkig slagen we erin deze toevalstreffer te fotograferen.
De Marguriteroute Zelfs al zou je je niet hebben voorbereid op een rondje Denemarken, dan hoef je alleen de bordjes met de Margrietroute maar te volgen en je komt langs de meest interessante plekken van het land. Zo komen we in Vejle waar men ons op het bestaan van de Bindeballe Stien fietsroute attendeert. We fietsen over en langs een opgeheven spoorbaan door het Vejle Adal en zien onderweg verschillende stations, Ravning Bridge (een Vikingbrug), the Kvak Mill en molle’s en natuurlijk het oude station in Bindeballe met daar tegenover de buurtsuper. Deze honderd jaar oude kruidenierswinkel is een museum met duizenden artikelen en machinerieën.
Als je halverwege Denemarken bent is een bezoek aan Legoland in Billund een aanrader. In eerste instantie dachten wij het park te kunnen vergelijken met ons eigen Madurodam, maar dan minder gedetailleerd. Maar 45 miljoen Legosteentjes zorgen ervoor, dat we onze mening gauw moeten herzien. We hebben er genoten van vele schitterende bouwwerken en hebben er de hele dag voor nodig om alles goed te kunnen bekijken.
Århus Het is altijd een gewoonte van ons om tijdens een vakantietrip één of meer grotere steden te bekijken. We kiezen voor Århus op Jutland. We treffen het dat er een culturele feestweek aan de gang is met allerlei soorten straatmuziek en ander entertainment. De stad kent een leuk centrum en is daarom de moeite waard om doorheen te wandelen.
volgende